EVENT SCHEDULE

Velocity Agenda

Click to view larger

Substation Map

Click to view larger

Velocity_SubstationMap.png

Sine Room - Workshops, Café and Open Stage, Focus Performances

Time

End

Length

Program

Room

10:45a

11:00a

15 mins

Doors open

Time

End

Length

Program

Room

11:00a

11:30a

30 mins

Workshop sign-up


Workshops have limited seating that will be assigned on a first-come, first-served basis. You may register online in advance of the day of show to secure your seat (find the individual sign-up links for each workshop below). We will also provide a sign-up sheet on the day-of-show. If you sign up for a workshop but aren’t in attendance when the workshop starts, the presenter may give up your seat to another attendee.

Time

End

Length

Program

Room

11:30a

1:00p

90 mins

Workshop: Build the AI002 Mixer Module

Presented by: AI Synthesis

 

Abe Ingle from AI Synthesis will be hosting a hands on workshop where you can build your own Eurorack AI002 Mixer Module. All parts and tools will be provided, and each participant will build their module during the workshop. Building this module will teach soldering, signal flow, troubleshooting, and working with ICs and Power. All that is required is interest and patience, no prior electronics experience is necessary.

Limited seating: 12 available.  Register online or day-of-show (subject to availability)

Cost: $50 for the kit. An email invoice will be mailed to you after you register.

Time

End

Length

Program

Room

1:00p

2:30p

90 mins

Workshop: Hands-on Introduction to the Make Noise 0-Coast

Presented by: Technological Taxidermy

 

This workshop by Technological Taxidermy is a hands on introduction to the Make Noise “0-Coast” – It is designed to give you a top down view of the Make Noise workflow and their unique musical style. It focuses on the core 0-Coast circuits and their functionality, but not so much on synthesis or general sound physics. Participants will walk away with a basic understanding of Drone, Percussion, and Sustaining Contour patches on the 0-Coast, as well as a custom Make Noise Zine designed specifically for the workshop.

 

Limited seating: 12 available. Register online or day-of-show (subject to availability)

Time

End

Length

Program

Room

2:30p

4:00p

90 mins

Workshop: Learn Visual Synthesis

Presented by: allotrope ijk

 

Allotrope ijk is a visual collective formed by Chris Barth and Nick Bigelow. Since the start of 2019, they have been performing video jockey sets throughout the Pacific Northwest with their own custom tech stacks. This workshop is an introduction to some of the technologies they use as well as a glimpse into how they approach visual synthesis.

Limited seating: 12 available. Register online or day-of-show (subject to availability)

Attendees should come prepared with a laptop and optionally a USB midi controller.  Required software materials should be downloaded in advance:

 

Download a free trial of Max/MSP from https://cycling74.com

Install the Vsynth Package for Max/MSP using the package manager

Download Unity Hub + Unity 2018.4.* from https://unity3d.com/get-unity/download

Clone or download this Github repository: https://github.com/allotropeijk/2019.10.05.visualsynthesis

Time

End

Length

Program

Room

4:00p

5:00p

60 mins

Intermission

Time

End

Length

Program

Room

5:00p

7:00p

2 hours

Café and open stage

 

Enjoy a coffee and relax to the musical stylings of your peers. The stage will be set with a mixer and table for anyone to perform a short set. Bring your own gear to perform, borrow some of ours, or just come listen for a dose of creative inspiration! Espresso available from Brother Coffee.


Limit: 20 minutes per performer.  Register online or day-of-show (subject to availability).  A sign-up sheet will be provided at the door.

Time

End

Length

Program

Room

7:00p

7:30p

30 mins

Break

Time

End

Length

Program

Room

7:30p

8:00p

30 mins

Artist: The Animals At Night

Time

End

Length

Program

Room

8:00p

8:30p

30 mins

Artist: Bill Horist

Time

End

Length

Program

Room

8:30p

9:30p

60 mins

Break

Time

End

Length

Program

Room

9:30p

10:00p

30 mins

Artist: Eric Schlappi

Time

End

Length

Program

Room

10:00p

10:30p

30 mins

Artist: Avola

Time

End

Length

Program

Room

10:30p

11:30p

60 mins

Break

Time

End

Length

Program

Room

11:30p

2:00a

2.5 hours

Artist: Monster Planet

Time

End

Length

Program

Room

2:00a

End of show

Saw Room - Educational Sessions, Modular Nights, Artist Performances

Time

End

Length

Program

Room

10:45a

11:00a

15 mins

Doors open

Time

End

Length

Program

Room

11:00a

12:00p

60 mins

Session: Collaboration in Modular Synthesis
Presented by: John Kammerer and Michael Vawter of Bleeps and Loops


Modular synthesis is typically a solitary pursuit, but these instruments are also powerful tools for collaborative music performance and production. In this session, we’ll discuss specific strategies for cross-patching between separate musicians’ racks as well as general tips and tricks for approaching collaboration in Eurorack. Michael and John began working together as Tree Cathedral, a modular synth duo that has performed regularly at Modular on the Spot, Modular Nights, and other synth events in Seattle. They later founded Bleeps and Loops, a local organization that emphasizes creativity, collaboration and education within the local and global synth community. B+L hosts regular collaborative/improvisational synth events, teaches electronic music camps at the University of Washington, and has recently released an online Modular Synth Masterclass for beginner and intermediate modular synthesists.

Time

End

Length

Program

Room

12:00p

1:00p

60 mins

Session: Mixing Modular Music
Presenter: Nathan Moody of
Obsidian Sound


Mixing electronic music follows a lot of the same best practices as other genres, with other instruments, but the extreme frequency and volume spectrum of music made with modular synths can be tricky to reign in. Nathan Moody, modular musician and mastering engineer at Obsidian Sound, has mastered over 100 albums made with modular equipment, has heard almost every conceivable success and failure. He will offer tips, tricks, and strategies for making sure that your unique voice and intent gets rendered as clearly as possible, regardless of fidelity, style, or genre.

Time

End

Length

Program

Room

1:00p

2:00p

60 mins

Session: A Zonal Approach to Live Modular Performance
Presenter: Ben "DivKid" Wilson


In this talk I'll break down my approach to creating a live Eurorack performance system. This set up is based around improvising across multiple musical and sonic "zones" to create ambient sound beds, drones and melodies. I'll explore a "zonal" approach to creating sub patches, each with a musical and sonic footprint to improvise and experiment with live. These zones can then create a series of movements that can work standalone or merge and transition between each other giving the performer a fluid an reactive state to work within. 

Time

End

Length

Program

Room

2:00p

3:00p

60 mins

Session: Modular Minimalism and Composition
Presenter: Ann Annie

The modular environment can be quite daunting to anyone, regardless of previous musical background. A modular system can be extremely versatile standalone instrument by itself. However when integrating a system to other instruments and different settings, there is an infinite amount of ways you can about this. This workshop will focus on integrating a modular system in a composition setting along with other instruments. Specifically in a "minimalistic" sense. 

Time

End

Length

Program

Room

3:00p

4:00p

60 mins

Session: Podular Modcast Artist Panel
Presenter: Tim Held of Podular Modcast


Tim Held of Podular Modcast hosts a live interview and discussion with Ann Annie, Bana Haffar, Baseck, DivKid, RAICA, and Sophia Saze.  

Time

End

Length

Program

Room

4:00p

5:00p

60 mins

Intermission

Time

End

Length

Program

Room

5:00p

7:30p

2.5 hrs

Modular Nights

Presented by: Modular Seattle

Modular Nights is a monthly performance series hosted by Modular Seattle every first Saturday at Substation in Seattle, featuring modular and synth music from local and visiting artists. Join us at VELOCITY for electronic & modular music from Artists: William Smith, DARK SPARKLER, SIMMENTALL, Horse With One Leg, Rae, Vän, and Ztar Boy.

Time

End

Length

Program

Room

7:30p

8:00p

30 mins

Artist: Proximal/Distal

Time

End

Length

Program

Room

8:00p

8:30p

30 mins

Artist: RAICA

Time

End

Length

Program

Room

8:30p

9:00p

30 mins

Artist: Trust Anchor

Time

End

Length

Program

Room

9:00p

9:30p

30 mins

Artist: SunFalls

Time

End

Length

Program

Room

9:30p

10:30p

60 mins

Break

Time

End

Length

Program

Room

10:30p

11:30p

60 mins

Artist: Baseck

Time

End

Length

Program

Room

11:30p

2:00a

3 hours

Break

Time

End

Length

Program

Room

2:00a

End of show

Pulse Room - Patchwerks Trade Show, Artist Performances, LUSIO Techno & Light

Time

End

Length

Program

Room

10:45a

11:00a

15 mins

Doors open

Time

End

Length

Program

Room

11:00a

4:00p

5 hours

Trade Show and Synth Meet-up

Presented by: Patchwerks

An exhibition from several visiting and local synthesizer manufacturers and enthusiasts, including 4ms, Acid Rain Technology, After Later Audio, AI Synthesis, Arturia, Bjooks, CCTV.FM, Empress Effects, Industrial Music Electronics, Korg, Madrona Labs, Malekko Heavy Industry, MODBANG, Mordax Systems, Mystic Circuits, Recovery Effects, Roland Corporation, Schlappi Engineering, Synthwerks, and WMD.  Buy products directly from manufacturers or from the Patchwerks pop-up shop!
 

Time

End

Length

Program

Room

4:00p

5:00p

60 mins

Intermission

Time

End

Length

Program

Room

5:00p

5:30p

30 mins

Artist: Donald Crunk

Time

End

Length

Program

Room

5:30p

6:00p

30 mins

Artist: Alani

Time

End

Length

Program

Room

6:00p

6:30p

30 mins

Artist: A Box In The Sea

Time

End

Length

Program

Room

6:30p

7:00p

30 mins

Artist: Nathan Moody

Time

End

Length

Program

Room

7:00p

7:30p

30 mins

Artist: R Beny

Time

End

Length

Program

Room

7:30p

8:30p

60 mins

Break

Time

End

Length

Program

Room

8:30p

9:00p

30 mins

Artist: Bana Haffar

Time

End

Length

Program

Room

9:00p

9:30p

30 mins

Artist: AMULETS

Time

End

Length

Program

Room

9:30p

10:30p

60 mins

Artist: Ann Annie

Time

End

Length

Program

Room

10:30p

11:00p

30 mins

Break

Time

End

Length

Program

Room

11:00p

2:00a

3 hours

LUSIO Techno & Light

Presented by: LUSIO

Artist: Nancy Dru

Artist: Sophia Saze

Visuals: Scott Keva James

LUSIO strives to create accessible experiences utilizing the art of light and sounds to create an immersive journey through the time space continuum we call life. Whether it's the annual Lusio festival that gathers thousands of people of all ages, or a brilliantly explosive underground techno event, thoughtfully curating video art or (light art) and progressive electronically created sounds has been proven to provide a template for a psycho somatic experience that builds, fulfills, inspires, and bends the mind into unknown territories.

Time

End

Length

Program

Room

2:00a

End of show

MOTS_Template_2019_LogoMark_White.png

POWERED BY MODULARSEATTLE

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© Copyright 2019 ModularSeattle